Dacă ai în plan să îți renovezi baia în următoarea perioadă, atunci ai nevoie să știi câteva lucruri esențiale înainte să te apuci să spargi pereții.
În primul rând, să zicem că vrei o schimbare completă, asta însemnând de la pereți, gresie, faianță, culori, cadă și alte produse. Pentru asta, știi și tu că va fi nevoie de multă muncă și de multe scuze pe la vecini că îi trezești cu zgomote de demolări. Trecând peste, va fi nevoie și de un buget în care să te încadrezi cu renovarea.
Care este pretul estimativ pentru renovarea baii?
Pai hai să facem un calcul simplu, estimativ, gândindu-ne că vrei materiale calitative, dar la un preț care să fie accesibil. Astfel, luând în ecuație un preț mediu și o calitate decentă, lista de ,,chestii de bifat” este următoarea:
- Pentru un preț mediu, gresia pentru baie este în jur de 100 - 120 de lei pe metru pătrat, înmulțit cu numărul de metri pătrați pe care baia ta o are.
- Faianța. Aici e un pic mai scump, dar nu foarte. Undeva pe la 140 de lei pe metru pătrat
- Lavabilă. Aici, dacă vrei un sfat, alege o lavabilă antimucegai. Știi și tu că baia este unul dintre cele mai predispuse la apariția mucegaiului, deci o soluție pe termen lung este să te asiguri încă de la început că alegi ceva care să reziste. Pentru un preț mediu, puteți alege vopseaua lavabilă pentru interior, Zertifikat, antimucegai, care costă între 80 - 100 de lei, 4 litri, pentru circa 64 de metri pătrați.
- Dacă ai norocul de a avea aerisire prin fereastră în baie, dar vrei să schimbi geamul respectiv odată cu renovarea băii, atunci, în funcție de mărimea pe care geamul tău o are, prețul unu geam PVC termopan incepe de la 350 de lei.
- Masca pentru baie cu lavoar. De ce să alegi asta? Simplu. Economisești spațiu util și oferi băii tale o notă de eleganţă. Pentru tine, avem o promoție pentru setul de mască și lavoar Kolpasan, Naomi, alb, de 60 de cm, de înaltă calitate și rezistență în timp, la preţul de 2179 lei, redus de la 2421 lei. Preţul lavoarelor pe e-baie.ro incepe de la aproximativ 400 lei, iar piesele de mobilier de baie incep de la aproximativ 900 lei.
- Cadă sau cabină de duș. Aici e în funcție de preferințe. Dacă vrei ceva simplu, automat prețul este mai mic. Dacă vrei ceva mai actual, cu anumite funcții care să îți ofere confort și relaxare, precum funcția de hidromasaj, atunci și prețul va fi puțin mai mare. Poți alege de pe site-ul nostru din categoria de produse, dintr-o gamă variată de căzi sau cabine de duș de calitate superioară.
- Toaleta și rezervorul. Nu te stresa, scapi destul de ieftin. Undeva pe la 800 de lei fără bătăi de cap. Spre exemplu, de la noi poți achiționa un vas pentru toaletă Kolo, Idol, alb, cu doar 198 de lei, iar un rezervor pentru WC Geberit, Rio AP 110, cu montaj la semi-înălțime, este doar 178 de lei.
- Dulap cu oglindă. Depinde de ce tip de dulap și ce tip de oglindă vrei. Un dulap cu oglinda Kolpasan, Evelin, 65 cm, alb, costă, pe site-ul nostru, doar 588 de lei.
- Instalații și baterii pentru apă. În jur de 400 de lei.
- Chituri, accesorii, adezivi pentru faianță. Toate astea însumate ajung pe la 250 - 300 de lei.
- În cazul în care nu ești vreun Manole nedescoperit care poate face toate astea de unul singur și să nu distrugă nimic, ei bine, atunci ai nevoie de un meseriaș care să pună totul cap la cap. De la decopertare, gletuire, finisare, toată manopera costă în jur de 3000 - 5000 de lei.
Ce mai trebuie să știi este că pot apărea cheltuieli neprevăzute și trebuie să fii pregătit pentru ele. Nu ai nciodată de unde să știi exact ce se ascunde sub faianța, gresia sau mobilierul din baie, ce se strică și trebuie înlocuit, ce probleme pot apărea sau, pur și simplu, ce dorințe noi ai atunci când renovezi. Poate atunci când ajungi cu lavabila la tavan o să observi că parcă acolo ar sta bine modelul ăla fain de iluminare pe care l-ai observat când ai luat gresia, sau poate vrei un robinet mai mișto la chiuvetă, ori cine știe ce se mai întâmplă. De aceea, este de preferat să ai puși de o parte 2 măcar un sfert din suma totală de cheltuială, pentru urgențe neprevăzute.
Renovarea băii poate fi destul de costisitoare, dacă vrei rezultate care să te mulțumească pe termen lung. Sfatul nostru este să alegi materiale calitative care să reziste în timp, astfel încât în următorii ani să nu fi nevoit să mai cheltuiești bani pe renovări și reparații.