Dacă te ghidezi după energii și consideri că există o strânsă legătură între interior și natură, trebuie neapărat să optezi pentru un design Feng Shui în locuința ta. Însemnând “vânt apă”, sintagma trimite la o veche artă chinezească de așezare a lucrurilor pentru a crea echilibru și armonie. Acest stil e departe de magie și misticism, practicienii acestei arte spunând că influența vitală Qi poate contribui la bunăstare, prosperitate, noroc și sănătate.
Baia este unul dintre cele mai dificile locuri în care poți contura acest stil deoarece energiile pozitive au mult mai multe căi de scăpare. Totuși există soluții și alternative, iar noi ți le vom prezenta pe toate, ba mai mult, îți punem la dispoziție site-ul E-baie cu produse calitative și accesibile. Deci dacă ești sigur că îți dorești un design plăcut, echilibrat și organizat, continuă să citești acest articol! Te va relaxa numai gândul la acea energie pozitivă!
1. Poziționarea băii
Vom începe cu poziționarea băii tale. În concepția artei chinezești, elementul “apă” corespunde “direcției Nord”, așadar ideal ar fi ca baia ta să fie amplasată în zona nordică a casei, sau la o distanță cât mai mare de intrarea principală a casei, pentru a fi sigur că atragi energia pozitivă Qi. În niciun caz nu ar trebui ca această sa fie în centrul casei și nici nu ar trebui sa fie vis-a-vis de ușa de la intrare. De ce? Ei bine, specialiștii în materie de design interior spun că centrul casei mai e numit și punctul yin-yang, iar o baie aflată chiar în inima casei, precum și alinierea ușilor, sunt percepute drept Feng Shui rău.
Totuși, dacă te confrunți cu astfel de probleme, nu trebuie să iei în calcul schimbarea locației încăperilor. Există soluții:
- Vopsește ușa băii tale în roșu, pentru a genera energie pozitivă.
- Acoperă ușa cu o oglindă. Astfel, o vei face să dispară într-un mod simbolic.
- Ține ușa de la baie închisă. Dacă uiți ușa deschisă, există concepția că bogăția familiei “se duce pe apa sâmbetei”, energia pozitivă fiind alungată pe gurile de scurgere din baie.
2. Canalele de scurgere
Pentru a evita dezechilibrul și lipsa armoniei provocate de canalele de scurgere amintite mai sus, se recomandă să apelezi la acoperitoare de plastic și să ții mereu capacul lăsat la toaletă.
De asemenea, dacă sesizezi că robinetele picură apă, trebuie să le schimbi de îndată, pentru că simbolistica reprezintă pierderi materiale. Astfel, vei fi sigur că energia vitală Qi din baia ta nu se va pierde.
3. Cele 5 elemente
Arta Feng Shui are la bază echilibrul celor 5 elemente – Apă, Foc, Pământ, Metal și Lemn. Dacă baia e dominată de influența Yin, datorită multitudinii elementelor de Apă, armonia trebuie restaurată. Cum? Prin intermediul elementelor Yang – lumină, plante, culori calde, obiecte și accesorii de baie aurii, prosoape și covoare în nuanțe de galben. O alternativă ar fi să optezi pentru un tablou pătrat (Pământul), care să îmbine toate elementele: negru (apa), alb mat sau galben (Metalul), verde (Lemnul) și roșu (Focul).
4. Atmosfera Qi
Ambientul e cel mai important pentru stilul Feng Shui. Cu atât mai mult dacă vorbim despre baie, pe care vrem s-o transformăm într-o oază de relaxare. Pentru asta, trebuie să iei în calcul câteva elemente:
- Optează pentru un întrerupător care să-ți permită reglarea intensității luminii.
- Fii sigur că ai lumânări parfumate, săruri și loțiuni de baie, săpunuri colorate și uleiuri esențiale și vase de aromaterapie.
- Fă-ți un playlist care să-ți dea acel vibe relaxant de care ai nevoie după o zi lungă.
- Folosește prosoape și halate din materiale moi și pufoase.
- Decorează-ți baia cu câteva plante verzi. Dacă nu ai suficient timp pentru a te ocupa de florile naturale, optează pentru cele artificiale. Cele mai întâlnite alegeri sunt: crizantema galbenă, ce simbolizează norocul în tradiția chinezească, magnolia albă, bujorul, orhideea, feriga și bambusul – un simbol al înțelepciunii. Evita plantele cu spini sau țepi, despre care se consideră că împrăștie energii negative în toată încăperea.
Garantat, te vei simți ca nou-născut după câteva ore petrecute în această atmosferă.
5. Obiectele Feng Shui
Există câteva obiecte care pot influența în mod pozitiv energia din baia ta. Iată care sunt acestea:
- Cristalele sunt cele mai frecvent întâlnite obiecte în băile Feng Shui datorită faptului că sunt percepute drept surse simbolice de energie. Poți să le pui oriunde în baie, dar recomandarea noastră e chiar în centrul tavanului. Astfel, oridecâteori va exista un dezechilibru între Yin și Yang, cristalul – al cărui rol e să păstreze energia Qi – va restaura armonia.
- Corpurile de iluminat sunt esențiale în materie de Feng Shui. Asigură-te că nu există niciun corp întunecat în încăpere. Opțiunile sunt nesfârșite: benzi cu LED, lămpi cu picior, de podea sau lampadare.
- Clopoțeii de vânt reprezintă un alt element de efect pe care îl poți încadra în designul interior al băii tale. Pe lângă faptul că împrăștie energia negativă, clopoțeii de vânt sunt percepuți drept unul dintre cele utile remedii Feng Shui. Totuși, trebuie să reții că nu se recomandă poziționarea lor deasupra ușii sau a unei arcade.
- Oglinda este un actor principat în orice baie, dar în special pentru designul Feng Shui. Oferă impresia unei încăperi mult mai spațioase, dă o notă aerisită și revigorantă și întregește ansamblul, datorită reflexiei obiectelor care – altfel – ar rămâne ascunse vederii. Sugestia noastră este să optezi pentru o oglindă mare, care să nu taie din imaginea celui care se privește în ea, și să reflecte energia pozitivă – fie în celelalte încăperi, fie doar în baie, în funcție de cum alegi să o poziționezi. Ceea ce nu trebuie să faci în schimb, e să plasezi oglinda astfel încât să reflecte vasul de toaletă. Riști ca energia pozitivă să fie risipită în canalizare, iar întreaga ta muncă se va duce pe apa sâmbetei.
6. Materiale și culori
Arta chinezească propune folosirea unor materiale naturale, precum lemnul, metalul, piatra, bambusul sau ceramica. În același sens, optează pentru un mobilier de baie și finisaje din materiale naturale pentru a păstra acea energie Feng Shui pe care îți dorești s-o creezi.
În ceea ce privește paleta de culori, contrar aparențelor, nu se recomandă folosirea culorii albastru într-o baie Feng Shui. Elementul de Apă e suficient de prezent prin intermediul celorlalte obiecte, astfel încât se dorește un echilibru al energiilor. De aceea, introdu nuanțe naturale, de foc sau de pământ, precum galben, roșu, portocaliu sau verde. Evită să folosești culori închise – negru, maro sau gri – într-un spațiu preponderent Yin și optează pentru alternative mai calde.
7. Curățenie și prospețime
Echilibrul și armonia nu-și vor găsi locul într-un spațiu aglomerat, ticsit cu obiecte uzate, de care nu ai neapărat nevoie. Asigură-te că fiecare element din baia ta se încadrează în acea atmosferă primitoare și revigorantă și renunță la etajerele și dulapurile care nu îți sunt necesare.
De asemenea, e important de menționat că dacă dispui de o fereastră, atât aceasta, cât și pervazul trebuie să fie curate mereu. Sticla murdară și pervazul prăfuit sunt semne ale unui Feng Shui negativ.
Oferă băii tale un aer curat și împrospătat, iar noi îți garantăm că energia pozitivă din încăpere se va răsfrânge asupra stării tale de spirit!
Idei finale pentru baia ta
Cuvintele cheie când vine vorba de Feng Shui sunt armonie și echilibru, iar dacă te consideri o persoană conștientă de impactul energiile îl au asupra ta, și ești foarte legat de natură, un design Feng Shui ți-ar putea schimba total starea de zi cu zi. Amenajează-ți baia în acest stil și deblochează fluxurile de energie pozitivă oferind o atenție deosebită poziționării obiectelor, materialelor, culorilor, precum și a mobilei din baia ta. Poți obține un decor armonios și relaxant, indiferent de designul preferat.
Dacă ai în plan să îți amenajezi sau renovezi baia și ești în pană de idei, sau ai nevoie de informații, sfaturi sau inspirație, blogul e-Baie îți stă la dispoziție.