Anul nou bate la ușă cu noi oportunități și de ce nu, cu acest motiv, să regândești designul băii tale. Indiferent că te-ai mutat sau te-ai plictisit de baia cea veche trebuie să ai învedere aspectele noului proiect. Sunt lucruri simple, aparent banale, dar care pot să-ți influențeze remarcabil funcționalitatea în baie.
Afla de la noi că termenul „design” nu înseamnă numai aspectul estetic ci și buna funcționalitate.
Pentru a (re)amenaja baia trebuie să ții cont de următoarele aspecte:
- Stabilirea planului camerei de baie deoarece este mai ușor de vizualizat spațiul, amplasarea surselor de lumină (cea naturală – fereastra în cazul în care există, dar și cea artificială) a mobilierului și nu în ultimul rând a obiectelor sanitare.
- Cu toții ne dorim o baie ca în pozele ce le vedem în revistele și site-urile de specialitate și de aceea este important să stabilim de la bun început un buget pentru acest proiect.
- De asemenea, recomandăm sfaturile din partea unui specialist (arhiect sau designer de interior). Pe plan îndelungat sfaturile din partea specialistului îți vor fi benefice din punct de vedere funcțional dar și economic.
- Și nu în ultimul rând tehnologia. Poate nu ești adeptul bluetooth-ului sau iluminatului smart, dar vorbind mai sus de detalii trebuie să ai în vedere faptul că tehnologia ne serveste nevoilor noastre și de o prinză bine amplasată în baie, oglindă cu iluminare LED și funcție de dezaburire sau chiar de o baterie cu consum de apă economic cu siguranță vei avea nevoie.
Atenție la detalii!
Nu toată lumea acordă o atenție deosebită băii, dar surpriză, baia are nevoie de cea mai mare atenție, mai ales, asupra detaliilor. Dacă ți se pare că în baie nu îți petreci foarte mult timp află de la noi că și acel timp petrecut în baie ar trebui să fie eficient petrecut. Începând cu spațiul de depozitare până la distanța dintre vasul wc și lavoar sau vasul wc și bideu.
Pentru cei care și-au construit casa, povestea cu amplasarea țevilor este în favoarea lor nu ca în cazul celor care au cumpărat casă sau apartament și care planul imobilului nu le mai permite schimbarea configurării țevilor.
În cazul în care într-o baie s-a stabilit deja racordurile pentru scurgere si/sau alimentarea cu apă atunci în amplasarea obiectelor sanitare se va ține cont de racordurile respective. Recomandat ca vasul WC să fie cât mai apropiat de conducta de scurgere. Pentru o bună desfășurare a activităților cotidiene în baia ta îți recomandăm ca distanța dintre lavoar și vasul wc să fie între 20 – 30 cm, iar distanța din fața wc-ului față de alte obiecte ar trebui să fie generoasă (mai mult de 50 cm) și nu la limită indiferent de tipul camerei de baie (de exemplu vezi poza de mai sus, respectiv cea de jos). Dacă baia ta este mai mică îți recomandăm vasul wc compact. Un alt aspect care trebuie evitat este amplasarea vasului pe axul ușii.
O excepție poate face lavoarul față de cadă. Lavoarul poate fi amplasat langă cadă (mai ales în băile de 4 m²) deoarece cada ar trebui instalată la o înălțime mai mică față de lavoar, iar atunci când te vei spala într-o baie cu o asemenea configurație nu vei lovi obiectele din jur sau nu te vei lovi de ceva (asta în cazul în care nu ai instalat o poliță deasupra lavoarului).
Atenție la curentul electric!
Am amintit mai sus de tehnologie. Actualmente se comercializează oglinzi smart care se pot conecta la telefonul dumneavoastra prin bluetooth, oglinzi cu iluminare LED cu funcții de dezaburire și reglarea intensității luminii sau dulăpioare cu oglinzi ce au în interior și suport pentru priză. Pentru ca aceste tipuri de oglinzi au nevoie de energie electrică pentru a le folosi la adevărata performanță.
În baie există 3 zone de protecție, iar instalarea obiectelor care au nevoie de alimentare la curectul electric se vor instala în zona a 3-a adică la o distanță de cel puțin 60 cm față de cadă sau cabina de duș.
În final, sperăm că am reușit să facem clare câteva noțiuni într-ale amenajării, mai ales, în camera de baie. Pentru orice nelămurire vă recomandăm, cu căldură, să apelați la un specialist.