Paravane cadă
În continuarea postului trecut, am decis ca sa începem cu paravanele pentru cadă. În cazul în care îți dorești să îmbini plăcutul cu practicul sau spațiul din baie nu îți permite și o cabină de duș avem soluția pentru tine: paravane de cada
Paravanele de cadă se montează de obicei pe căzile dreptunghiulare și sunt fabricate din sticlă securizată. Sticla securizată față de sticla normală e cu mult calitativă, iar atunci când se sparge, se formează bucăți mici care sunt mai puțin susceptibile de a provoca vătămări sau daune. Dacă mobila este foarte aproape de cadă cu siguranță paravanul o va proteja de stropii de apă și ulterior de alte defecte care se produc datorită stropirii.
Dacă nu ți-ai ales un stil anume pentru amenajarea băii tale avem câteva sugestii care te vor ajuta să îți alegi cada potrivită și automat la stabilirea unui stil pentru baia visurilor tale.
Indiferent de bugetul pe care ți l-ai propus avem cazi de baie pentru fiecare.
Diferențele de costuri pentru căzi se datorează materialelor folosite pentru fabricarea lor, desigur și a dimensiunilor lor. În continuare îți prezentăm particularitățile fiecărui material.
Cazile din fontă:
Dacă ai crescut într-un bloc construit în perioada comunistă (care nu are baia la comun) cu siguranță ai întâlnit acest tip de cadă. Sunt căzi emailate, grele dar care mențin temperatura apei o dată ce se încalzesc. La o perioadă de timp trebuie reaplicat stratul de email. Costul acesteia este mai ridicat față de tipul de cadă confecționată din acril sau fibra de sticlă.
Acril sau fibră de sticlă
Majoritatea căzilor care se comercializeaza sunt fabricate din acril sanitar. Sunt ușoare, montajul lor nu dă bătăi de cap iar dimensiunile și formele variază de la producător la producător. Dezavantajul lor este faptul că se deteriorează mai ușor.
Quaryl
Căzile din quaryl sunt grele, asemănător celor din fontă. Cei de la Villeroy & Boch folosesc acest tip de material pentru fabricarea cazilor. Quarylul este un material neted, fără pori, fabricat din cuarț 60% și rășină acrilică de înaltă calitate, plăcut la atingere și cu rezistență mare la alunecare. Quarylul pastreaza apa calda mai mult timp fata de acrilul sanitar.
Kerrock
Acest tip de material îl vei găsi la căzile fabricate de KolpaSan. Este o variantă de marmură compozită și este foarte ușor maleabil în timpul procesului de fabricație. În forma finită este foarte rezistent și nu necesită întărire cu alt material pentru a-i spori rigiditatea. Kerrock-ul pastreaza foarte bine apa calda din cada si devine antiderapant dupa ce se incalzeste.
În funcție de dimensiunea încăperii pentru baie, căzile pot fi montate pe colț, în centrul băii, înzidită. Pentru fiecare tip de montaj trebuie să se ia în considerare și configurarea țevilor de apă.
Dacă te-ai gândit la o cadă încăpătore îți sugerăm căzile de colț. Sunt două tipuri de căzi: simetrice și asimetrice. Pentru cele asimetrice trebuie să se țină cont de amplasare deoarece laturile căzii nu sunt egale. Se vor încadra bine într-o baie încăpătoare, cu multă lumină și cu accente de culori.
Căzile freestanding
Sunt acele căzi unde pot fi amplasate oriunde într-o baie spațioasă. Sunt de diferite forme: ovale si rotunde, dreptunghiulare (vei găsi la braduri ca Hatria și Cersanit) sau cu forme deosebite cum ar fi cele de la Florida. Într-o baie amenajată într-un stil minimalist, cada freestanding va fi piesa de rezistență. Pentru acest tip de cadă e nevoie de o baterie stativa ce se montează pe pardoseala. Se ține cont de configurația țevilor de apă, iar ca bateria să fie funcționabilă este necesar un corp îngropat. De regulă, corpul încastrat vine împreună cu bateria.
Căzile retro
Cazile retro sau căzile cu picioare sunt asemănătoare cu căzile freestanding. Pentru acest tip de cadă contează foarte mult stilul în care e amenajată baia deoarece ornamentele picioarelor nu se vor „asorta” cu un stil minimalist, mai degrabă cu un stil ecletic sau vintage (retro). La fel ca la căzile freestanding, se ține cont de configurația țevilor de apă deoarece se folosește, de regulă, baterii cu montaj pe pardoseala,
Căzile clasice
Cazile clasice (dreptunghiulare) cu panou lateral sau cu inzidire se potrivesc oricărui stil. În cele mai multe cazuri, cele cu panou frontal (detasabil) pot fi și înzidite. Pentru un aspect modern în baia ta îți recomandăm acele căzi unde bateria poate fi montată pe partea mai lată a căzii (lațimea recomandată 10 – 12 cm) de exemplu cada Squaro Edge de la Villeroy & Boch. Tot pentru acest tip de cadă, bateria se poate monta și pe perete la o distanță de 10 – 15 cm față de cadă.
Înainte de a-ți monta cada trebuie să ți cont de următoarele aspecte tehnice:
- după cum am spus și mai sus, configurarea țevilor primează
- umplerea căzilor se mai poate realiza și prin preaplin, aceste sifoane in general se achiziționeaza separat;
- pentru a avea acces la instalația de cadă recomandăm instalarea unei ușițe de vizitare sau magneților pentru faianță (care pot fi reglabili)